top of page
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Waarom kiezen voor een zilveren juweel en niet voor een stainless steel

Er is een nieuwe generatie van stalen juwelen die je in vele winkels terug vind. De meeste van deze winkels zijn goedkope kledingwinkels en fantasie juwelen winkels, zij presenteren massas van deze juwelen en beweren soms ook dat ze eeuwig mooi blijven.

We moeten toegeven dat er ook wat nadelen zijn aan zilveren of vergulde zilveren juwelen. Zo kunnen zilveren juwelen als je ze niet aan hebt oxideren en kan bij vergulde juwelen de goudlaag na een tijdje afslijten (enkel bij zilver). Zilver of verguld zilver is ook wat helderder van kleur dan stainless steel dat een grijze ondertoon heeft. Toch is kiezen voor stainless steel/roestvast staal/RVS niet dé oplossing want er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden.925 zilver

Wie graag juwelen koopt met een meerwaarde en die lang meegaan kiest voor juwelen met de hoogste zilveren waarde (925 zilver) Deze nummer staat gestempeld in het juweel en wil zeggen dat het juweel uit 925% zilver bestaat en rest is koper. De rede waarom er geen juwelen uit 1000% zilver bestaan is omdat zilver een zacht materiaal is en dat het juweel dan snel kan plooien.

Ook kan je zilver laten hersmelten of inleveren bij een groothandel die zilver opkoopt. Zij recycleren jouw zilver en is zo ook goed voor het milieu.Anti-allergisch

Vaak wordt er met de term anti-allergisch gegoocheld bij stainless steel juwelen, maar dit is niet helemaal correct omwille van de samenstelling van RVS. Stainless steel wordt immers gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het grootste gedeelte van de legering bestaat uit ijzer en het chroom in de legering zorgt voor een flinterdun laagje waarmee het onderliggende metaal wordt beschermd voor agressieve en corrosieve invloeden.

Voor juwelen wordt meestal 316L en 304 RVS gebruikt. In beide legeringen zit nikkel, een metaal waar zeer veel mensen allergisch op reageren en dat bij hoge blootstelling zelfs kankerverwekkend is. Daarom werd dit bij goudlegeringen al een tijd aan banden gelegd in Europa. Weliswaar is het gehalte nikkel in RVS slechts een laag percentage (8 à 12%), maar 100% anti-allergisch kan je het dus niet noemen, dit is anders met 925 zilver!


RVS / roestvrij staal

Veel mensen noemen RVS ook wel roestvrij staal, maar deze term is niet correct. Juist is het om van roestvast staal te spreken, want RVS kan wel degelijk roesten. Vooral onder invloed van chlorides (denk aan zwembaden!) of door verontreiniging van het metaal door gewoon staal, kan het gaan roesten

Met RVS juwelen ga je dus best niet zwemmen omdat er in de meeste zwembaden chloor zit. Ook parfum, medicijnen, bodylotions etc. kunnen een invloed hebben op RVS waardoor het kan gaan verkleuren of roesten. 


De prijs

We kunnen begrijpen dat bij sommige juwelen de prijs doorslaggevend is. Maar wij kunnen u verzekeren dat bij de nieuwe generatie roestvrij stalen juwelen het prijsverschil klein kan zijn. Zo kan het verschil soms maar 20% zijn tussen onze 925 zilveren juwelen en roestvrij stalen juwelen.

We hopen dat we met deze blog een goed beeld hebben gegeven op de verschillen, zodat je zelf de juiste keuze kan maken.


Warme groeten,

Harry & Miranda TiLLEY

20 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page