top of page
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Waarom word mijn zilver of verguld juweel zwart?

Iedereen heeft er wel eens last van, zilveren juwelen die zwart worden. Maar waarom worden die zwart? En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je juweel, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen.


De reden dat je zilveren juwelen zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt. Als je juweel hiermee in aanraking komt kan het dus zwart kleuren. Veel mensen denken dat hun juweel geen echt zilver is omdat het zwart kleurt, dat is een fabeltje. Het zwart kleuren geeft juist aan dat het om een echt zilver gaat, andere metalen oxideren namelijk anders.

Materialen waar veel zwavel in voorkomt zijn: • Wol • Rubber • Elastiek • Eieren • Parfum • Uien • Chloor Maar ook contact met de huid kan hiervoor zorgen. Hoe sterk je sieraad hierop reageert heeft ook te maken met je voeding, alcoholgebruik en medicatie.


Soms zie je dat bij bepaalde mensen het zweet van hun huid in het zilver invreet. Dat kan je ook hebben bij verguld zilveren juwelen omdat de basis nog steeds uit zilver bestaat.

Wij raden deze mensen steeds aan om even hun bloedzuur te laten controleren. Het is niet dat het erg is maar toch best even bekijken en je huisarts raadplegen. Tips om je zilver weer netjes schoon te krijgen. Het belangrijkste is natuurlijk om je sieraad zo min mogelijk in contact te laten komen met zwavelhoudende materialen. Doe altijd je sieraden pas om nadat je je make-up, haarlak, parfum en andere (beauty) producten hebt aangebracht. Als je sieraden zwart zijn dan kun je ze vaak weer netjes krijgen door ze op te poetsen met een zachte zilver poetsdoek. Als dat niet helpt hebben wij ook nog een goede tip, je kan ze ook oppoetsen met een tandenborstel en tandpasta. Ook vind je in de supermarkten liquide zilverpost producten. Als je jouw juweel terug nieuw wil hebben kan je het steeds naar ons toesturen en geven wij een offerte om jouw juweel terug nieuw te maken. Warme groeten,

Harry TiLLEY

94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page